Σαντορινιός: «Ο Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα»

Ν. Σαντορινιός: «Ο Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα»
«Ο κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και δεν πήρε απολύτως τίποτα», τόνισε ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Έδωσε την πλήρη υποταγή της χώρας, ότι είμαστε οι δεδομένοι σύμμαχοι, κάτι το οποίο δεν είναι καλό να το λες και μάλιστα πριν τις συνομιλίες. Ουσιαστικά, απαρνήθηκε τις επενδύσεις που θα γινόντουσαν στο 5G από την Κίνα και περιμένουμε πλέον μόνο από την Αμερική, να μπούμε στο άρμα της. Ουσιαστικά, το μόνο για το οποίο δεσμευτήκαμε ήταν η αγορά των F35», υποστήριξε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε:

«Από την άλλη, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την προκλητικότητα της Τουρκίας από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο άκυρο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, παρότι προκλήθηκε -και αυτό μπορούμε να το μετρήσουμε στα θετικά του κ. Μητσοτάκη- και ουσιαστικά καμία αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενώ φαινόταν ότι δεν θα γινόταν συνέντευξη Τύπου για να μην υπάρξουν ερωτήσεις προς τον κ. Τραμπ, τελικά έγινε μία άτυπη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης ήταν απλώς θεατής».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ πήγε «όσο καλύτερα μπορούσε να πάει», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αν αυτό προετοίμαζαν, τότε λυπάμαι αλλά η προετοιμασία τους ήταν πάρα πολύ κακή».

«Το ΔΝΤ έφυγε επειδή βγήκαμε από το μνημόνιο»

Ερωτηθείς για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επένδυσε πολλά στο οικονομικό κομμάτι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε: «Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου 2018. Έτσι κι αλλιώς, το ΔΝΤ δεν παίζει κάποιο ρόλο, παρά μόνο αυτό του τεχνικού συμβούλου στην εποπτεία της χώρας. Επομένως, αυτό συνέβη επειδή η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, δεν είναι κάποια επιτυχία της ΝΔ και της κυβέρνησης αυτής».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάπτυξη 2,8% στο Γ’ τρίμηνο του 2019 επετεύχθη επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρξε επιβράδυνση της ανάπτυξης στο Δ’ τρίμηνο, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα της απορρύθμισης της αγοράς και της μείωσης των φόρων κατά το μοντέλο του Ντόναλντ Τραμπ. «Έχετε δει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το τελευταίο 18μηνο; Είναι πολύ αρνητικά, γιατί η μείωση των φόρων δεν βοήθησε στην ανάπτυξη των επενδύσεων. Άρα, αυτό που συζήτησαν δεν βοηθά ούτε τις επενδύσεις στη χώρα μας, με την απομάκρυνση των κινεζικών επενδύσεων στο 5G, ούτε και τις επενδύσεις από την εσωτερική αγορά», ανέφερε σχετικά.

«Το Μακεδονικό και το Μάτι στοίχισαν στο ΣΥΡΙΖΑ»

«Δύο πράγματα στοίχισαν στο ΣΥΡΙΖΑ: το ένα ήταν το Μακεδονικό και το άλλο η τραγωδία στο Μάτι», σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου», και πρόσθεσε:

«Είχαμε μία αισχρή αντιπολίτευση η οποία, σε ό,τι έχει να κάνει με το Μακεδονικό, σήμερα λέει ότι έχουμε μία συμφωνία που όχι απλώς πρέπει να την τηρήσουμε, αλλά και να την τιμήσουμε κιόλας. Η πατριδοκαπηλία και η τυμβωρυχία της ΝΔ σε αυτά τα δύο ζητήματα ήταν αυτή που διαμόρφωσε ένα κλίμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι «δεν κάνεις δημοψήφισμα για το όνομα μίας άλλης χώρας».

Έκανε, ωστόσο, και αυτοκριτική, λέγοντας: «Κάναμε και λάθη; Προφανώς. Υπήρξε φορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων; Προφανώς και υπήρξε. Προσπαθήσαμε να την αναιρέσουμε με τις ανακοινώσεις που κάναμε το Μάιο, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Αυτά τα είχαμε προγραμματίσει για το 2020. Τα είδατε εσείς στον προϋπολογισμό της ΝΔ, ο οποίος γίνει το 40% των φοροελαφρύνσεων στο 0,07% των επιχειρήσεων. Οι λίγοι και οι εκλεκτοί θα πάρουν την ελάφρυνση».

Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος, ο κ. Σαντορινιός έκανε λόγο για ένα εγχείρημα που «προχωρά δυναμικά, συσπειρώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» και πρόσθεσε πως  «κατανοούν πλέον οι πολίτες, ότι η μοναδική λύση απέναντι σε μία δεξιά που επανακάμπτει με όρους παλαιοκομματικούς, είναι μία προοδευτική συμμαχία με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ν. Σαντορινιός στον Flash 99.4: