Novartis: Στον Άρειο Πάγο με επιστολή η προανακριτική

Novartis: Στον Άρειο Πάγο με επιστολή η προανακριτική
Αίτημα για επανεκτίμηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων προβάλλει η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Μάλιστα όπως μαρτυρούν πληροφορίες, η πλειοψηφία της επιτροπής (πρόταση ΝΔ που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής) αποφάσισε να συντάξει επιστολή στην οποία καταγράφονται όλα τα πραγματικά περιστατικά όπως είναι η άρνηση προστατευόμενων να εξεταστούν, η έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής, η εξέταση των προστατευόμενων από τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου με συγκεκριμένο τρόπο, η άρνηση Ελένης Τουλουπάκη να αποστείλει κρίσιμα έγγραφα κ.α.

Οι βουλευτές μάλιστα ζητούν:

  • να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά
  • να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη
  • να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη
  • να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, που στην έκθεσή του, αναφέρει ότι τους εξέτασε δια ζώσης και δεν κάνει καμία αναφορά για τεχνικά μέσα.

Το ΚΚΕ έθεσε το θέμα της άρσης της προστασίας των δυο μαρτύρων όμως το αίτημα δεν στηρίχθηκε από άλλη πλευρά. Το ΚΚΕ επιμένει στην εξέταση των δυο μαρτύρων με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους.

ΣΥΡΙΖΑ: “Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες”

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει οι μάρτυρες να εξεταστούν σε διπλανό δωμάτιο και με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης .

Σπ. Λάππας: Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

ΚΙΝΑΛ: Όπως εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέμεινε ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν όπως εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα Σοφουλάκη ενώ και εκείνος εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Τουλουπάκη.

Β. Κεγκέρογλου: Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη.

Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού.

Εισαγγελέας διαφθοράς: Δεν θα βγουν οι κουκούλες

Στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό (19/02) αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση αυτή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Ακόμα και εάν εκτελεστούν δηλαδή τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που εχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.

Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του, ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικες ευθύνες του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».