«Η κλίμακα της Λάρισας»: Νέα μέθοδος βαθμονόμησης της καρδιακής ανεπάρκειας

O καρδιολόγος Φ. Τρυποσκιάδης μιλά για τη νέα μέθοδο βαθμονόμησης της καρδιακής ανεπάρκειας που ανέπτυξε
Μία νέα μέθοδο βαθμονόμησης της καρδιακής ανεπάρκειας, που ονομάστηκε Larissa Heart Failure Risk Score (σκορ κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας της Λάρισας) ανέπτυξε ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φίλιππος Τρυποσκιάδης, με την ομάδα του, και η οποία ανακοινώθηκε στο 22ο Καρδιολογικό Συνέδριο στη Λάρισα (11-13 Οκτωβρίου).

«Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε κάτι απλό, το οποίο να χρησιμοποιεί ο γιατρός για να μπορεί να αξιολογεί τη βαρύτητα της πάθησης του ασθενή που μπαίνει στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια», δηλώνει ο κ. Τρυποσκιάδης στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

«Οι δείκτες και τα σκορ που χρησιμοποιούντο μέχρι σήμερα ήταν πολύπλοκα με πάρα πολλές παραμέτρους. Εμείς χρησιμοποιούμε δύο παραμέτρους που παίρνουμε από το ιστορικό συζητώντας με τον ασθενή, και μία παράμετρο που υπάρχει στη γενική αίματος, για να αξιολογήσουμε τη βαρύτητα του αρρώστου» αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί ότι αυτό έχει σχέση με την αντιμετώπιση μετά, και κυρίως με την παρακολούθηση του ασθενή, αφού φύγει από το νοσοκομείο.

«Μετά από πέντε χρόνια που έχουμε δοκιμάσει τη μέθοδο σε περίπου 600 ασθενείς, κάναμε δημοσιεύσεις σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά όπως στο “European Journal of Heart Failure” και στο “International Journal of Cardiology”. Πρόσφατα ήρθε επιβεβαίωση της μεθόδου από Ιάπωνες ιατρούς, που δοκιμάσανε τη μέθοδο σε 1000 ασθενείς, ενώ στην Cleveland Clinic των ΗΠΑ έχουμε μία δοκιμή του δείκτη, σε 13.000 ασθενείς με αντίστοιχα αποτελέσματα με τα δικά μας. Πριν λίγες μέρες η μέθοδος παρουσιάστηκε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας στις ΗΠΑ», λέει στο Πρακτορείο ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Η αξιολόγηση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας το επόμενο βήμα

Όσον αφορά το επόμενο βήμα, ο κ. Τρυποσκιάδης αποκαλύπτει: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι τον συγκεκριμένο δείκτη να τον χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο για τη διαστρωμάτωση της βαρύτητας, αλλά παρακολουθώντας τη διακύμανση του ασθενή, αφού φύγει από το νοσοκομείο, να δούμε αν μπορούμε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό όμως είναι μία άλλη μελέτη που είναι σε εξέλιξη αλλά ακόμη δεν έχουμε αποτελέσματα».

 

©Πηγή: amna.gr