“Ο Μητσοτάκης θα παρακαλά να ξαναβγεί ο Ζάεφ”

“Ο Μητσοτάκης θα παρακαλά να ξαναβγεί ο Ζάεφ”
INTIME
Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαλά η Γαλλία να άρει το βέτο της την άνοιξη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και να επανεκλεγεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, ακόμα κι αν εκλεγεί το εθνικιστικό VMRO είναι πολύ δύσκολο, παρά την ακραία ρητορική του, να καταγγείλει μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών και να κλείσει οριστικώς (;) την πόρτα για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη, μαζί βεβαίως με τα λεφτά που αυτή φέρνει.

Μπορεί, όμως, να φέρει προσκόμματα στην εφαρμογή της”.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα στα Σκόπια, αφήνοντας αιχμές για τη σιωπή του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όταν για το θέμα μίλησαν χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία, χωρίς άμεση εμπλοκή.

Οι ίδιες κομματικές πηγές σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να είχε ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και να διαχωρίσει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας από αυτή της Αλβανίας ώστε να μην πάρει και την πρώτη η “μπάλα”.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως καταρρέει το σύνολο της στρατηγικής Μητσοτάκη περί πιέσεων στον κ. Ζάεφ για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και βελτίωσή της μέσα από το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Τώρα, ενόψει εκλογών, κι ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός θα είναι πολύ λιγότερο θερμός ως προς την υλοποίηση των εκκρεμοτήτων της, όπως για τα μακεδονικά προϊόντα και τα σχολικά βιβλία”.

“Η σκευωρία της σκευωρίας”

Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή (Τρίτη) πρεμιέρα της προκαταρκτικής επιτροπής, μιλούν για τη σκευωρία της σκευωρίας όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, όπως αποδεικνύεται κατά τους ίδιους κι από το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και τα όσα είπε σε αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης για χρηματισμό και πολιτικών προσώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν πως τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όσο και η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ειρήνη Τουλουπάκη, κινήθηκαν βάσει των καθηκόντων τους.

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σημαντικό και το αίτημα Παπαγγελόπουλου για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τους εισαγγελείς- πρώην και νυν αντιστοίχως- Ελένη Ράικου και Γιάννη Αγγελή.