Ο υψηλός συμβολισμός της επιλογής Σακελλαροπούλου

Ο υψηλός συμβολισμός της επιλογής Σακελλαροπούλου

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι λίγοι έμειναν έκπληκτοι. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν μεταξύ των υποψηφίων, πληρούσε τα κριτήρια που είχε θέσει ο πρωθυπουργός και η επιλογή της έχει έναν υψηλό συμβολισμό.

Όπως εξηγούν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια επιλογή από το μέλλον, συμβολίζοντας τη νέα εποχή στην οποία περνά η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τον τρόπο του ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί το τέλος της μετριότητας, αφού ηεπαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία όλοι αποδέχονται ως άξια, την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι επιλογή ενωτική διότι έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική και δημόσια διαδρομή. Απολαμβάνει την εκτίμηση και τον σεβασμό στον επαγγελματικό της χώρο, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια προοδευτική προσωπικότητα. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή ξέρει να βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι όμως και μια επιλογή αξιοκρατική, διότι με την απόφασή του ο Πρωθυπουργός -για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία- φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Τα κριτήρια που έγειραν τη ζυγαριά υπέρ της

Η απόφαση που κλήθηκε να πάρει ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία, ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας, αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο Ανώτατο δικαστήριο, έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος. Ακόμη διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, την ευθυκρισία της, αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.