Ο Ζάεφ καλεί το VMRO-DPMNE να μην υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζάεφ καλεί το VMRO-DPMNE να μην υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αυστηρό μήνυμα για να μην ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε την αντιπολίτευση ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. “Έχει συνειδητοποιήσει άραγε το VMRO-DPMNE τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ακυρωθεί η Συμφωνία της Πρεσπών; Μία ακύρωση της Συμφωνίας θα μας γυρίσει 25 χρόνια πίσω και θα επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΓΔΜ ήτοι FYROM”.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Ζόραν Ζάεφ τον κάλεσε να σταματήσει «τις ανεύθυνες αναφορές που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της χώρας».

Σε συνεντεύξεις του, το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μίτσκοσκι τόνισε ότι αν το VMRO-DPMNE επανέλθει στην εξουσία της χώρας, μετά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, και εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, «τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις αυτές του Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι επικίνδυνες και δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα.

Ζόραν Ζάεφ: “Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιδεινωθούν αναπόφευκτα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα”

«Έχει συνειδητοποιήσει άραγε το VMRO-DPMNE τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ακυρωθεί η Συμφωνία της Πρεσπών; Μία ακύρωση της Συμφωνίας θα μας γυρίσει 25 χρόνια πίσω και θα επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΓΔΜ ήτοι FYROM. Αυτό θα σήμαινε την ακύρωση της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την εξάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής, την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις. Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εκλείψει η στήριξη των στρατηγικών εταίρων μας, ενώ θα επιδεινωθούν αναπόφευκτα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και θα υπάρξουν νέες παρεμποδίσεις από την μεριά της Ελλάδας. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα αστάθεια στο εσωτερικό και κίνδυνοι συγκρούσεων που θα αποδυναμώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και το VMRO-DPNMNE δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τις «απειλές» του αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 3 Ιανουαρίου, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου ανέλαβε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το VMRO-DPMNE με δύο υπουργούς.