Παρακολουθήσεις σε Viber, WhatsApp: Με τα προσωπικά δεδομένα τι γίνεται;

Παρακολουθήσεις σε Viber, WhatsApp: Με τα προσωπικά δεδομένα τι γίνεται;
Παρακολουθήσεις συνομιλιών μέσω mobile εφαρμογών, όπως το Viber και το WhatsApp ξεκινά η Ελληνική Αστυνομία, σε μία κίνηση που εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η πρόθεση της ΕΛΑΣ να «χακάρει» τις συνομιλίες που γίνονται μέσω αυτών των εφαρμογών έγινε γνωστή στα τέλη του περασμένου έτους. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Politik.gr, η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου και η έναρξη της παρακολούθησης είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει -αν δεν έχει ήδη αρχίσει.

Παρακολούθηση με ειδικά συστήματα

Μέχρι τώρα, η Ελληνική Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να «διαβάζει» συνομιλίες που γίνονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το Viber και το WhatsApp. Οι εν λόγω εφαρμογές, βλέπετε, δεν διασυνδέονται με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, διαθέτουν σύνθετα συστήματα αποκρυπτογράφησης και προαπαιτούν την ύπαρξη ιδιαιτέρως μεγάλων ηλεκτρονικών αποθηκευτικών χώρων.

Οι αρχές επικαλούνται ως πρόσχημα, πως οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν κατά βάση τέτοιου είδους εφαρμογές για την επικοινωνία τους. Παραγνωρίζουν, ωστόσο, το γεγονός ότι οι εν λόγω εφαρμογές είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στο κοινό, καθώς προσφέρουν στους χρήστες υπηρεσίες χωρίς χρέωση. Σύμφωνα με ειδικούς, εξάλλου, οι εγκληματικές οργανώσεις επενδύουν για τις δράσεις τους σε ασφαλέστερους και ακριβότερους τρόπους επικοινωνίας.

Το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της ΕΥΠ μετέβησαν στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να παρακολουθήσουν επίδειξη ενός συστήματος παρακολούθησης ηλεκτρονικών συνομιλιών. Τέτοιου είδους συστήματα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Πλέον, το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή και είναι εύλογο να προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα ή όχι;

Σε μία εποχή που το GDPR έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, προκειμένου να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα μας, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν η παρακολούθηση εφαρμογών επικοινωνίας συνάδει με το γράμμα και τη φιλοσοφία του νόμου. Ειδικά από τη στιγμή που τα συστήματα παρέχουν όχι μόνο τη δυνατότητα παρακολούθησης του συνομιλιών, αλλά και υφαρπαγής του περιεχομένου τους.

Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων που προκύπτουν, είναι το ποιοι θα παρακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. και αν θα απαιτείται ειδική άδεια από τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να «ερευνηθούν» οι συνομιλίες κάποιων. Είναι αυτού του είδους οι παρακολουθήσεις σύμφωνες με το ελληνικό δίκαιο και το Σύνταγμα, αλλά και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων; Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα υποκλέπτονται; Θα μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς, πέραν αυτού της τήρησης του νόμου;

Στο στόχαστρο φορείς και δημοσιογράφοι

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από μερικούς μήνες είχε προκληθεί παγκόσμιος σάλος, όταν το WhatsApp έκανε γνωστό πως δέχτηκε επίθεση που αφορούσε «μόνο έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών» από «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων». Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, το λογισμικό κατασκοπίας είχε αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία ωστόσο αρνήθηκε οιαδήποτε εμπλοκή της.

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, το WhatsApp κατήγγειλε ότι μεταξύ των θυμάτων χάκινγκ βρίσκονταν τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι, επικεφαλής θεσμικών φορέων και οργανισμών, ακτιβιστές, πολιτικοί πρόσφυγες κ.α. Έστω και αν η NSO διέψευσε κάτι τέτοιο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτών: Είναι τελικά «προσωπικά» τα δεδομένα μας ή όχι;

Δείτε ακόμη: FΒ, WhatsApp οι εφαρμογές που «κατέβασαν» οι χρήστες περισσότερο