Παραπομπή Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας

ΗΠΑ: Την Τρίτη θα αρχίσει η δίκη Τραμπ
Δύο είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα με επισημότητα οι Δημοκρατικοί. Αφενώς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Για “γελοίο” κατηγορητήριο και για “κυνήγι μαγισσών” έκανε λόγο στο Twitter ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου»

Μολαταύτα, οι πιθανότητες είναι υπέρ του προέδρου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπιστεί γύρω του. Βέβαια, από την άλλη πλευρά η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Όπως τόνισε, σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ, ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. «Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο Νάντλερ.