Πούτιν-Ερντογάν κερδισμένοι από τη συμφωνία

Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για κοινές περιπολίες στην ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία
Σε συμφωνία κατέληξαν ύστερα από συνομιλίες 7 ωρών στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομολογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Guardian η συμφωνία αποτελεί καλή εξέλιξη για την Άγκυρα και πολύ κακή για τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Επίσης ενισχύεται ο ρόλος της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και φθίνει η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή. Την ίδια ώρα κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Τι συμφώνησαν Ερντογάν – Πούτιν

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο άντρες οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που κατέλαβαν από τις 9 Οκτωβρίου.Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων, ανατολικά και δυτικά από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση πηγή ειρήνης. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και η συνοριοφυλακή της Συρίας από σήμερα θα απομακρύνουν τους μαχητές και τα όπλα του SDF σε βάθος 30 χλμ. από τις θέσεις τους στα σύνορα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για βιώσιμη λύση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε τις ξένες δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί παράνομα στην περιοχή, να εγκαταλείψουν τα εδάφη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη ενώ διεμήνυσε ότι άμεσα όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.