Πούτιν: “Η Ρωσία χρειάζεται μια ισχυρή προεδρική δημοκρατία”

Πούτιν: Η συνεργασία της Ρωσίας με την Ελλάδα συμφέρει και τους δυο
Την αναμφισβήτητη υποστήριξή του προς το μοντέλο διακυβέρνησης της προεδρικής δημοκρατίας, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ρητά πως αυτό ταιριάζει στη χώρα του.

Δύο 24ωρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συνταγματικές αλλαγές, που σύμφωνα με αναλυτές στρώνουν το έδαφος για την παραμονή του στην εξουσία, ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν πειραματισμοί αναφορικά με τη μορφή διακυβέρνησης της Ρωσίας, ούτε αυτή να περάσει από την προεδρική στην προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. «Νομίζω ότι για τη Ρωσία, με την τεράστια έκταση που έχει, με την ύπαρξη πολλών θρησκευτικών δογμάτων, μεγάλου αριθμού εθνών, λαών, εθνοτήτων που ζουν στην επικράτεια της – μάλιστα δεν έχουν υπολογισθεί πόσες άλλοι μιλάνε για 160 και κάποιοι άλλοι για 190, όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται μια ισχυρή προεδρική δημοκρατία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να απορρίπτει ως μορφή διακυβέρνησης την προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, είπε ότι είναι μια αρκετά διαδεδομένη μορφή διακυβέρνησης στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε μερικές χώρες λειτουργεί αποτελεσματικά. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα λέγοντας ότι «στην Γερμανία υπάρχει προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ στην Γαλλία προεδρική, μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου η Ινδία είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ είναι προεδρική δημοκρατία».

Πούτιν: “Είναι καλύτερα να μην πειραματιζόμαστε”

«Είναι δυνατόν να λειτουργήσει (σ.σ. η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία) στη χώρα μας; Θεωρητικά είναι δυνατόν. Είναι ή όχι όμως σκόπιμο; Ο καθένας έχει την άποψη του στο ζήτημα αυτό. Εγώ πιστεύω πως όχι», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι «είναι καλύτερα να μην πειραματιζόμαστε», επισημαίνοντας ότι σε μια σειρά περιπτώσεων, η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης «χωλαίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως για να λειτουργήσει φυσιολογικά η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η πολιτική δομή της χώρας πρέπει «να έχει αναπτυχθεί από παλιά», όπως στην Ευρώπη, όπου μερικά κόμματα υπάρχουν εδώ και εκατονταετίες. «Στη χώρα μας κατά κανόνα το κόμμα σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Το πιο ζωντανό παράδειγμα στην χώρα μας είναι ο Βλαντιμίρ Βόλφοβιτς Ζιρινόφσκι. Υπάρχει ο Ζιρινόφσκι , υπάρχει και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας , δεν υπάρχει ο Ζιρινόφσκι…», είπε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας την ίδια την φιλελεύθερη ιδεολογία καλή, αλλά παράλληλα εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσο ένα κόμμα «μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ηγέτη του».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε και επί των «αδυναμιών» της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τονίζοντας πως σε μερικές χώρες «δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση για έξι μήνες. Φαντασθείτε η Ρωσία να ζούσε μισό χρόνο χωρίς κυβέρνηση. Θα ήταν καταστροφή. Πιστέψτε, αυτό είναι απλώς αδύνατον να γίνει, θα ήταν μεγάλη ζημιά για το κράτος». Αναφέρθηκε επίσης και στις κυβερνήσεις συνασπισμού που σχηματίζονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο εσωτερικό τους αντίθετες απόψεις.