Σ. Καλαφάτης: Καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σ. Καλαφάτης: Καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α ‘ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες στέκονται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με εθνική αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ακόμα ότι «καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκές τις αποφάσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ο κ. Καλαφάτης εξηγεί: «Είναι παρανοϊκό να ισχυρίζεται ότι η χώρα του συνορεύει με τη Λιβύη» και υπογραμμίζει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συμπληρώνει επίσης ότι «δεν έχουμε εκεί, ούτε συνοριακές, ούτε άλλες διαφορές. Συνεπώς προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης- μπορεί να γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Και μάλιστα για μια ενιαία οριοθέτηση που θα ξεκινά από τον Έβρο και θα καταλήγει στα ανατολικά όρια της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό χρειάζεται κοινό συνυποσχετικό, το κοινό συνυποσχετικό προϋποθέτει διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εγκατάλειψη των τουρκικών προκλήσεων. Θα είναι προφανώς μια θετική εξέλιξη. Ακόμη και τότε, όμως, τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλείται, καθώς η διαδικασία αυτή δοκιμάστηκε και τορπιλίστηκε πολλές φορές έως τώρα από την Άγκυρα».

©Πηγή: amna.gr