Σ. Πέγκας: «Έχουμε μπει σε καλό δρόμο στον τουρισμό»

Σ. Πέγκας: «Έχουμε μπει σε καλό δρόμο στον τουρισμό»
“Νομίζω πως έχουμε μπει σε καλό δρόμο. Έχουμε μπει σε μια πορεία που δεν μπορεί να αναστραφεί”, δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Πέγκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Μεσημέρι μαζί”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Ο κ. Πέγκας μίλησε για τον τομέα του τουρισμού, που ήταν και η αρμοδιότητά του τις ημέρες που διετέλεσε ως αντιδήμαρχος, και τόνισε πως η Θεσσαλονίκη καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάπτυξης, και των καινούργιων δεδομένων που κάνουν την εμφάνισή τους στον χώρο.

“Νομίζω πως έχουμε μπει σε καλό δρόμο. Έχουμε μπει σε μια πορεία που δεν μπορεί να αναστραφεί και θεωρώ πως αυτή είναι και η άποψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Περιμένουμε βέβαια να μας την εκφράσει και ο ίδιος. Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης έχει μιαν άλλη άποψη, ότι δεν είμαστε σε καλό σημείο. Οπότε θα γίνει μια πολύ ζωηρή συζήτηση για το πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ποια είναι η προοπτική της και πού μπορεί να φτάσει”.

“Yπάρχει ένα σταμάτημα, ελπίζω να είναι προσωρινό”

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέγκας σημείωσε πως “υπάρχει μια αναχαίτηση των προσπαθειών που έχουν γίνει, ενώ τώρα θα έπρεπε να υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Δηλαδή εγώ πάντα λέω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και όλους τους εταίρους, ανέπτυξε και ξεδίπλωσε το 15 – 20% των δυνατοτήτων της πόλης. Τώρα θα έπρεπε να ξεδιπλώσουμε και το υπόλοιπο. Υπάρχει ένα σταμάτημα, ελπίζω να είναι προσωρινό”.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πέγκας απάντησε ως εξής: “Νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εμπνέει, και φυσικά ο ιδιωτικός τομέας να ανοίγει τα πράγματα. Χρειάζονται οι επαγγελματίες, χρειάζονται οι ειδικοί, χρειάζεται οπωσδήποτε και μια διοίκηση, η οποία σε τοπικό επίπεδο θα καθοδηγεί και θα πριμοδοτεί την εξωστρέφεια που πρέπει να εξασκηθεί, γιατί χωρίς την διασύνδεση με τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη”.

“Αναδύονται νέες αγορές, στις οποίες πρέπει να στραφούμε”

Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε και στους “μεγάλους παίκτες του τουρισμού”, στην πόλη, τονίζοντας πως “μπροστά μας έχουμε να ανοιχτούμε σε πιο δυναμικές αγορές. Είναι πάντα πολύ ρευστό το τοπίο και στον τουρισμό. Αναδύονται νέες αγορές, στις οποίες πρέπει να στραφούμε, όπως είναι η Αραβία, η Ινδία και η Κίνα. Έχουμε και καινούργιους εταίρους μέσα στην πόλη, όπως είναι η Fraport αλλά και άλλους μεγάλους “παίκτες του τουρισμού”, που έρχονται και επενδύουν. Είτε πρόκειται για την εταιρία του κ. Σπανού, που ετοιμάζει ένα ακίνητο στην Θεσσαλονίκη, είτε είναι η Fatal, που πρόσφατα αγόρασε ένα ακίνητο. Είναι μεγάλοι πρωταγωνιστές του τουρισμού όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και θα βοηθήσουν τη Θεσσαλονίκη”.

Προς το τέλος της συζήτησης, ο κ. Πέγκας ρωτήθηκε αν του λείπει η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, για να απαντήσει τα εξής: “Δεν μου λείπει καθόλου (γέλια). Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος προς το παρόν με την απόφασή μου, νιώθω πολύ καλά. Νομίζω ότι έφυγα πολύ χορτάτος, και λίγο εξαντλημένος βέβαια, γιατί πραγματικά έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι χαρούμενος που παρακολουθώ, αλλά δεν είμαι αναγκασμένος να συμμετέχω ενεργά”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πέγκας εδώ: