Σκόπια: Σκέφτεται παραίτηση ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ

Με παραίτηση απειλεί ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μετά το όχι των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Και ενώ όλο και περισσότερα σύννεφα σκεπάζουν την κυβέρνηση της γείτονος χώρας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάνει έκκληση στον Ζάεφ να συνεχίσει τις προσπάθειες και να παραμείνει στη θέση του.

Ο πρόεδρος της Βορείου Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, πρόσκληση έχει ήδη λάβει και ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, που ηγείται του το μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

Ερωτηθείς για το ζήτημα και εν μέσω της μεγάλης αυτής κρίσης, ο πρόεδρος της Βορείου Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι προέβη στις εξής δηλώσεις : «Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης». Συνέχισε με λόγια ενθαρρυντικά και τόνισε πως η Ευρώπη είναι το σπίτι τους. «Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική. Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Βορείου Μακεδονίας έκανε λόγο για πολλούς φίλους που στηρίζουνε τη χώρα του και βρίσκονται στο πλευρό της «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς αμφισβητούνται, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

Κατέληξε λέγοντας πως «είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».