ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βλέπουν Μητσοτάκη να δικάζει Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βλέπουν τον Μητσοτάκη να δικάζει τον Τσίπρα
INTIME
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται πως στο τέλος θα επικρατήσει η πολιτική λογική κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Εκτιμούν, άλλωστε, πως η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα αποτελέσει ένα ανέλπιστο πολιτικό δώρο για τους ίδιους από τη στιγμή που βρίσκονται ακόμα στο καναβάτσο και παλεύουν να ξανασηκωθούν.

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως θα αποξενώσει από τη ΝΔ πολλούς κεντρώους ψηφοφόρους που πίστεψαν στην επίκληση της συναίνεσης από την πλευρά του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά και πολλούς στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική κονίστρα που αισθάνονται συμπάθεια ή και σεβασμό για τον κ. Τσίπρα.

Ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι στριμωγμένος στα ελληνοτουρκικά, στο προσφυγικό και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πέρα, βεβαίως, από τη συσπείρωση που θα προκαλούσε στο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αυτή τη στιγμή οι διάφορες τάσεις αλληλοσπρώχνονται για να λάβουν καλύτερη θέση ενόψει του συνεδρίου του Μαΐου.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, είναι βέβαιοι για αθώωση του πρώην πρωθυπουργού στην περίπτωση που παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού δεν έχει βρεθεί ούτε ένα απτό στοιχείο που να συνδέει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πολλώ δε μάλλον τον κ. Τσίπρα, με σκευωρία κατά των πολιτικών τους αντίπαλων.

Φοβούνται Χάγη και συνεκμετάλλευση

Όσον αφορά την Τουρκία, οι περισσότεροι γνωρίζοντες προβλέπουν πολύ δύσκολες καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι οποίες δεν μπορούν να συνδυαστούν ούτε με κλίμα διχασμού στο εσωτερικό ούτε με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμούν να πάρουν τοις μετρητοίς τα όσα ισχυρίζονται ο Ταγίπ Ερντογάν κι ο υπουργός του των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως συζητήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, φοβούνται ωστόσο πως η κυβέρνηση μπαίνει στον πειρασμό της Χάγης με απώτερο στόχο τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο δίχως προηγούμενη επίλυση του κυπριακού.

Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η Λούκα Κατσέλη διαδραματίζει ενεργό ρόλο προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ώστε να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου για την προστασία της πριν την 1η Μαΐου και την έναρξη των πλειστηριασμών.