ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν αποκλείουν εκλογές το ‘20

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν αποκλείουν εκλογές το ‘20
INTIME
Σε λαϊκή συνέλευση στη Νίκαια- στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», λεωφόρος Θηβών 245, δίπλα στον «Πλάτωνα»- θα συμμετάσχει και θα μιλήσει αύριο Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, στις 19.30.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Αποφασίστηκε να μην μεταβεί στην περιφέρεια αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω τόσο της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση όσο και μίας θλάσης που τον ταλαιπωρεί, «ενθύμιο» από αγώνα μπάσκετ που έπαιξε πριν μερικές ημέρες όντας αγύμναστος.
Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές κάπου ανάμεσα στις 8 Ιουλίου 2020 και το τέλος της επόμενης χρονιάς προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική, αλλά και γιατί φοβάται τις συνέπειες του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες άλλα είχε υποσχεθεί πριν γίνει πρωθυπουργός.
Πολλά θα κριθούν, πάντως, από το πρόσωπο που θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας- αν θα είναι ενωτικό θα δημιουργεί προϋποθέσεις κι εκλογικών συγκλίσεων, αν είναι διχαστικό για τη χώρα και για την παράταξή του το ενδεχόμενο της κάλπης απομακρύνεται-, αλλά κι από το πότε θα ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο και με ποιους, ιδίως από τη στιγμή που δεν διαθέτει ούτε μαζί με το ΚΙΝΑΛ 200 βουλευτές ώστε το εκλογικό σύστημα της επιλογής του να εφαρμοστεί από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αν δεν βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για άμεση εφαρμογή, τότε αυξάνονται πολύ και οι πιθανότητες δύο εκλογών σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός.

Θέλει και λίστα

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παραιτηθεί για να προκηρυχθούν εκλογές, επομένως αυτές δεν θα στηθούν πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Θέλει, δηλαδή, να είναι πρωθυπουργός όταν αυτές πραγματοποιηθούν.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με λίστα, πριν δηλαδή λήξει το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου 2021, ούτως ώστε να ελέγχει απολύτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.