ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις ενόψει συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις ενόψει συνεδρίου
INTIME
Θέσεις μάχης λαμβάνουν, ενόψει συνεδρίου την άνοιξη, οι διάφορες τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, με το νεοπαγές Αριστερό Δίκτυο των Δημήτρη Τζανακόπουλου- Δημήτρη Βίτσα να αποκτά ισχυρό ρόλο στις εσωκομματικές τάσεις, μαζί βεβαίως με τους πασοκογενείς, των οποίων ατύπως ηγείται ο Χρήστος Σπίρτζης.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Και οι δύο αυτές τάσεις κινούνται στο κέντρο, θεωρώντας ακραίες τις υπόλοιπες.

Την ίδια ώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να παίξει και η Κίνηση Πολιτών του Νίκου Παππά, της Ρένας Δούρου και του Κώστα Ζαχαριάδη, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να κρατά για τον εαυτό του έναν πιο ενωτικό ρόλο.

Όλες οι τάσεις, πάντως, ακόμα και οι 53+ με τους οποίους συμπλέουν και οι Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, δεν αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Με ποιο όρο υπέρ της Χάγης

Σε άλλο επίπεδο, πριν μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί στην Τυνησία.

Εκεί ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, πρώην φίλος και νυν πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποκάλυψε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως Αθήνα κι Άγκυρα είχαν φτάσει πολύ κοντά το 2003 σε συμφωνία για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας έχει επιφορτίσει τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη, να του κανονίσει διεθνείς συναντήσεις ώστε να επικοινωνήσει τις δικές του απόψεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να μην φτάσουμε στο σημείο πολεμικής εμπλοκής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το καλοκαίρι κατά της γείτονος, αλλά και στην επέκτασή τους για τα όσα ενδεχομένως να πράξει νοτίως της Κρήτης.

Στην Κουμουνδούρου δεν είναι αρνητικοί ως προς την προσφυγή στη Χάγη, ωστόσο τονίζουν πως αυτό πρέπει να συμβεί μόνο μετά από την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, επιμένει ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί ημερών του και η δρομολόγηση του αγωγού  East Med είναι οι βασικές αιτίες πίσω από την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας κι αυτό γιατί η Άγκυρα, και σε σχέση με το Συριακό, αισθάνεται διπλωματικώς απομονωμένη.

Όσον αφορά τον αχό που σηκώθηκε από το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα ΝΕΑ για τα ελληνοτουρκικά, με το οποίο επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή, στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ανοιχτό πλέον πόλεμο φατριών στη ΝΔ μητσοτακικών και καραμανλικών ενόψει της προεδρικής εκλογής.