ΣΥΡΙΖΑ:Με δέλεαρ το 35ωρο το νέο πρόγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ:Με δέλεαρ το 35ωρο το νέο πρόγραμμα
INTIME
Η σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου αποτελεί ένα από τα πιο δελεαστικά στοιχεία του νέου 60σέλιδου περίπου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί η Επιτροπή Σταθάκη, το έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας κι αναμένεται να λάβει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 8 Μαρτίου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Θα αποτελέσει, άλλωστε, ένα από τα βασικά κείμενα του προσυνεδριακού διάλογου μέχρι το Μάιο.

Παραλλήλως, δίνεται έμφαση στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με κορωνίδες την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ισχυροποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ίδια ώρα, επεκτείνονται τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, με την καθιέρωση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, στα οποία δίνεται και η δυνατότητα υιοθεσίας.

Ταυτοχρόνως, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται ισχυρή βάση τόσο στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνικώς θετικό, ωστόσο, πρόσημο, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ατζέντα την οποία έχουν συντάξει ως επί το πλείστον συντηρητικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η κοινωνική πολιτική, η οποία θα ενισχυθεί κι από τον προϋπολογισμό και θα αφορά τους πάντες κι όχι μόνο τους μη προνομιούχους, θα συνδυάζεται με ψηφιοποιημένους κανόνες που θα αποτρέπουν τη διαφθορά, το ρουσφέτι και τον κομματισμό.

Σε σχέση με το προσφυγικό, στο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν και σε πολιτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων, αφού, όπως λένε, ένας αριθμός τους θα παραμείνει εκ των πραγμάτων στη χώρα μας.

Αξιοποίηση μέσω Κτηματολογίου

Όσον αφορά το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα συνδράμει στην επίλυση και του ακανθώδους ζητήματος της φορολόγησης κι αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούνται για το ότι κι εκείνοι δεν είχαν φέρει ένα νομοσχέδιο οριστικής επίλυσης αντί για τις παρατάσεις στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη πως θα το είχαν πράξει μέσα στο τελευταίο επτάμηνο αν κυβερνούσαν οι ίδιοι κι όχι η ΝΔ, αφού θα είχαν χρόνο για κάτι τέτοιο μέχρι τις 30 Απριλίου που λήγει το ισχύον καθεστώς.