Τι άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Τι άκουσε ο Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
INTIME
Μπορεί η εναρκτήρια, με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο να περιόρισε την έκταση της κριτικής και στο πρόσωπό του, ωστόσο δεν την εξάλειψε εντελώς.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όπως πληροφορείται το Politik, ακούστηκε από μέλη της Κ.Ε. μια πλειάδα παραπόνων και προσθηκών στο κείμενο απολογισμού της χρονικής περιόδου 2012- 2019 που παρουσιάστηκε από τους Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα κι Αριστείδη Μπαλτά.

Αρκετοί ήθελαν, για παράδειγμα, αυτός να γίνει ανά υπουργείο και υπουργό ώστε να είναι πιο συγκεκριμένος.

Άλλοι εστίασαν στην έλλειψη αναφορών στα δημόσια έργα που προχώρησαν ή δεν προχώρησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κόμμα την ΕΡΤ.

Σε σχέση με την προσθήκη ονομασίας, υπάρχει σύγκλιση στο «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά αρκετοί, ανάμεσά τους κι ο Πάνος Σκουρλέτης κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προτιμούσαν το «Πράσινη Συμμαχία» ή «Πράσινη Συσπείρωση» που παραπέμπουν στην οικολογία.

Στις ενστάσεις, επίσης, που διατυπώθηκαν για το ότι η συγκρότηση της εξωκαταστατικής Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης έγινε σχεδόν αποκλειστικώς από τον πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν καταργήθηκε η ΚΕ, όπως και το ότι δεν είναι κακό να εγγραφούν στη μία κι ενιαία λίστα μελών που θα ψηφίσουν για συνέδρους στις αρχές Μαΐου όλοι όσοι θα έχουν εγγραφεί στο isyriza μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, την πρόταση στο συνέδριο για την προσθήκη ονομασίας θα την κάνει η ΚΕΑ, η οποία μετατέθηκε για τις 8 Μαρτίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το προσυνέδριο για τα αγροτικά ζητήματα στη Λάρισα.

Στην ίδια συνεδρίαση εκφράστηκαν κι ανησυχίες για το ότι πιθανή επικράτηση του VMRO στις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 12 Απριλίου θα οδηγήσει σε κατάργηση της εμβληματικής για το ΣΥΡΙΖΑ Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παραλλήλως, έγινε λόγος για επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Πηγαίνει Παρίσι-Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει σήμερα Δευτέρα στον πολυχώρο Ατρακτος στην Αθήνα και παρουσία 100 μελών του isyriza σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι οποίες συνολικώς ήταν πάνω από 1600.

Η επιλογή των ερωτήσεων έγινε κατόπιν ψηφοφορίας των μελών του isyriza, που είναι περισσότεροι από 20.000.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πρώην και νυν, και για να συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.