Βολές Χαμενεΐ για Τραμπ: “Θα μαχαιρώσει πισώπλατα τους Ιρανούς”

Βολές Χαμενεΐ για Τραμπ:
Βαρύτατους μύδρους εναντίον του Αμερικανού προέδρου εξαπέλυσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ως «κλόουν» που προσποιείται ότι στηρίζει τον ιρανικό λαό, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι επιθυμεί να τον χτυπήσει πισώπλατα με μαχαίρι εμποτισμένο με δηλητήριο.

Όπως υποστήριξε ο Χαμενεΐ, τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε θεϊκή υποστήριξη για να δώσει ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» μιας παγκόσμιας δύναμης και κάλεσε τον ιρανικό λαό σε ενότητα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που ο Χαμενεΐ κάνει δηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής και με αφορμή τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, που προκάλεσε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αλλά και της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν «με δειλία» τον πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό του Ιράν έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα προσέθεσε ότι η μαζική παρουσία των πολιτών στην κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί αποτελεί τρανή απόδειξη πως ο λαός στηρίζει την ιρανική κυβέρνηση.

“Πικρό δυστύχημα” η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους

Για μια ακόμη φορά, ο Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «πικρό δυστύχημα» την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών από πυραύλους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες. Όπως είπε αισθάνεται βαθιά θλίψη για το γεγονός, διότι «έκανε ευτυχείς τους εχθρούς του Ιράν».

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία «δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης»

Ο Χαμενεΐ καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον των τριών ευρωπαϊκών κρατών που συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, επειδή αυτά ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία, κάτι το οποίο μπορεί δυνάμει να οδηγήσει σε μια επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, «δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης» και δεν μπορούν να κάνουν το Ιράν να γονατίσει, όπως δεν μπόρεσαν ούτε οι ΗΠΑ, τόνισε.

«Μη μετατρέπετε το δυστύχημα σε πολιτικό θέμα»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, κάλεσε τις χώρες των οποίων οι πολίτες επέβαιναν στο ουκρανικό Boeing 737 που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου, να μη μετατρέψουν το τραγικό συμβάν σε πολιτικό θέμα.

Οι περισσότεροι νεκροί του δυστυχήματος ήταν Ιρανοί, εντούτοις μέσα στο αεροσκάφος επέβαιναν πολίτες και από τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Αφγανιστάν και τη Βρετανία. Οι χώρες αυτές ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την απάντηση του Ιράν.

Επίσης κάλεσαν το Ιράν «διεξαγάγει μια ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα, ανοικτή στα κράτη που πενθούν».