Χρηματιστήριο: Η χρονιά ουσιαστικά έχει τελειώσει

Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπεται
Η χρονιά του 2019 έχει ουσιαστικά τελειώσει για το ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα. Τα καλύτερα είναι πίσω για τις μετοχές και τα ομόλογα, αν και η συσσώρευση των μετοχών υποδεικνύει ότι οι αγοραστές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Μια αγορά η οποία μέχρι πρότινος είχε αποδώσει 41% (υψηλότερα και από τη Σαγκάη και τη Μόσχα) κανείς δεν την κυνηγά από πίσω. Εξάλλου, οι περισσότεροι διαχειριστές εξωτερικού συνήθως κοιτούν πού θα περάσουν τις διακοπές τους και όχι πού θα ανοίξουν νέες θέσεις.

Δικαιώθηκαν λοιπόν όλοι όσοι τόνιζαν εδώ και καιρό, ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα ενόσω είναι ανοικτό το θέμα ΗΠΑ – Κίνας.

Ο δεύτερος λόγος μη ανάληψης ρίσκου είναι ότι πολλοί διαχειριστές φοβούνται μια ενδεχόμενη πτώση στις αγορές, όπως συνέβη πέρυσι όταν οι αγορές κατέγραψαν πτώση 20%.

Μια τοποθέτηση στην Ελλάδα εν μέσω αβεβαιοτήτων είναι επικίνδυνη όπως έδειξαν οι ρευστοποιήσεις του Αυγούστου.

Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν, περιμένουν να δουν την εικόνα τους πρώτους μήνες του 2019 και εκεί θα αποφασίσουν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Με βάση και τα στοιχεία, τόσο η αγορά, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι φθηνές (με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς), καθώς η μετοχή της Εurobank διαπραγματεύεται 0,50 φορές τη λογιστική της αξία, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μέσο όρο 0,60 – 0,70 φορές. Ο Δείκτης P/e του Γενικού Δείκτη κινείται στο 20 και με βάση τα κέρδη του εξαμήνου είχε ανέλθει στο 24.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν φθηνές εταιρείες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τουλάχιστον μια δεκάδα εταιρειών προσφέρει μερισματικές αποδόσεις και 3-4 από αυτές διαθέτουν μερισματική απόδοση 6-7% – απόδοση η οποία δεν υπάρχει ούτε στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές για την Ελλάδα, ωστόσο η μείωση των φόρων και των μερισμάτων θα καταστήσει ακόμα πιο φθηνή την αγορά.

Καλό κλείσιμο αναζητούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές στην Ελλάδα αναζητούν ένα καλό κλείσιμο για τη χρονιά κι αυτό μπορεί να προκύψει με αφορμές είτε το deal Εurobank με την εταιρεία που θα αναλάβει την FPS, είτε και από το διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού, όπου διαγκωνίζονται οι δυο μονομάχοι. Το deal της Eurobank θα έχει σημασία για την αγορά διότι θα τιμολογηθούν για μια ακόμα φορά τα κόκκινα δάνεια. Όσο υψηλότερο είναι το τίμημα με βάση τους συνδυαστικούς όρους της συμφωνίας, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της Αθήνας για τους συμμετέχοντες.

Αφορμή για μια ανοδική κίνηση θα είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου Ηρακλής το οποίο θα ορίσει και την αγορά των κόκκινων δανείων για τα επόμενα χρόνια.

Ομόλογα – Ενδιαφέρον για τα τραπεζικά ομόλογα tier II

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, όταν η απόδοση έχει φθάσει στο 1,2% αυτό δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Για πολλούς η ελληνική αγορά ομόλογων θα έχει ενδιαφέρον σε νέες εκδόσεις, είτε σε μια μακρόχρονη έκδοση.

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα TierII, όπως της Εθνικής που έχει απόδοση 5,5% ή της Τράπεζας Πειραιώς που έχει απόδοση 7,7. Εδώ υπάρχει περιθώριο κερδών το οποίο μάλιστα μπορεί να ενταθεί και για ειδικούς λόγους ανά τράπεζα.